Obeståndsrätt:

Om man har en skuld så är det viktigt att betala tillbaka den i tid, men vad händer om du inte har råd och betala skulden?

  1. Det första som händer då är att du får hem 2 olika påminnelse fakturor och påminnelseavgiften betalar du för en gång men dröjsmålsräntan är en löpande avgift som du måste betala hela tiden tills du betalar tillbaka din skuld.
  2. Det anda som händer om du inte betalar av påminnelse fakturorna är att inkasso som är ett bolag kommer att driva in dina skulder och skicka en inkassoavgift på 180 kronor till dig.
  3.  Fortsätter du och inte betala av dina avgifter kommer kronofogden att tvinga in en betalning.
  4. Det som som händer sen är att du får en betalningsanmärkning som gör det svårt för dig att senare i livet hyra en lägenhet, skaffa mobil abonnemang, låna pengar med mer och betalningsanmärkningen försvinner inte även om du betalar av din skuld tillslut utan det försvinner 3 år efter att du har fått det.
  5. Det sista som sker när om fortfarande inte har betalat skulden är att kronofogden kommer att besluta om en utmätning som innebär att dem kommer se om du har pengar på banken, saker i hemmet som du kan sälja för att kunna betala skulden.

Innan du sätter dig själv i en skuld är det viktigt att veta om du har råd att betala tillbaka den i tid längre fram i livet!

Om du hamnar i en tvist med någon som du har lånat pengar av så kan du få stöd och hjälp om du vänder dig till hallå konsument, din kommunala konsumentvägledning eller konsumenternas bank och finansbyrå. I vissa fall som när de gäller sms lån så kan du då vända dig till ARN!